Posturologi

Hvad er posturologi?

Posturologi er læren om kroppens toniske muskulatur, altså den muskulatur vi bruger til at holde os oprejste. Den toniske muskulatur er dels underlagt det viljestyrede nervesystem, men også det autonome nervesystem. Det er dette link til det autonome nervesystem, der gør posturologien så interessant og umådeligt central i arbejdet med menneskets muskel-skelet system.

Posturologi handler om samlingen af de neurologiske mekanismer, der muliggør at vi kan holde balancen i stående stilling eller ved bevægelser.

Posturologi beskæftiger sig med, hvordan skævheder og ubalancer i den toniske muskulatur kan give smerter og forstyrrelser i bevægeapparatet. Dens største domæne er rygsøjlen.

Vores stående stilling er resultat af tonus i de toniske muskler. Denne tonus er centralt reguleret ud fra oplysninger, som hjernen hovedsageligt får fra henholdsvis:

  • Øjets stilling i øjenhulen
  • Bidstillingen.
  • Fodstillingen.

Posturologien regulerer således de neurologiske styresystemer, som komponerer muskeltonus og dermed den stående stilling.

Kun posturologien har fokus på de toniske muskler, der hverken kan masseres eller manipuleres med varig effekt, da de er centralt regulerede.

Ubalancer i lænd og bækken rettes op med en højt specialiseret microchip kaldet NEUROSTAB, der placeres i en indlægssål.

Ubalancer fra kranium og nakke stammer ofte fra det ene øjes muskler eller fra kæbemuskulaturen. En magnet eller øreakupunktur kan blancere midlertidigt. Men også en tandlæge eller synstræner gøre, at kroppen atter finder sin ligevægt, og dermed slipper unødige muskelspændinger.

Den posturologiske behandling består i at genoptræne hjernen i at opfatte sansningerne ligevægtigt, så kroppen der igennem kan afspænde og genoprette sig selv.

Hvorfor anvende posturologi?

Posturologien er genial der hvor klienten har posturologiske spændinger, smerter og skævheder, f.eks. spændingsmønstre der ikke har reageret på anden behandling som massage, manipulation, fysioterapi, akupunktur etc.

Posturologien kan således være med til at skabe holdbare resultater hos klienter der ellers har en tendens til at glide tilbage i gamle mønstre.

Posturologien er ligeledes et godt værktøj til, at diagnosticere bagvedliggende årsager til et utal af nakke og lændeproblemer.